<button id="exh7m"><tr id="exh7m"><kbd id="exh7m"></kbd></tr></button><strong id="exh7m"><pre id="exh7m"></pre></strong>

  <rp id="exh7m"><object id="exh7m"></object></rp>
  <span id="exh7m"></span>

   <rp id="exh7m"><object id="exh7m"></object></rp>

   <rp id="exh7m"></rp>

   1. <button id="exh7m"><object id="exh7m"><input id="exh7m"></input></object></button>
    <progress id="exh7m"></progress>

    English [en]   Deutsch [de]   espa?ol [es]   ????? [fa]   fran?ais [fr]   italiano [it]   日本語 [ja]   Nederlands [nl]   português do Brasil [pt-br]   русский [ru]   Shqip [sq]   Türk?e [tr]   укра?нська [uk]   簡體中文 [zh-cn]   繁體中文 [zh-tw]  

    Ky ?sht? p?rkthim i nj? faqeje anglisht n? origjinal.

    GNU ?sht? i vetmi sistem operativ i zhvilluar p?r t’u dh?n? liri p?rdoruesve t? tij. ?’?sht? GNU-ja, dhe ?’liri ?sht? n? loj??

    ShoeTool — G?ZUAR FESTAT PREJ FSF-S?!

    ?’?sht? GNU-ja?

    GNU-ja ?sht? nj? sistem operativ q? ?sht? software i lir?—pra, q? respekton lirin? e p?rdoruesve. Sistemi operativ GNU p?rb?het nga paketa GNU (programe t? hedhur n? qarkullim enkas nga Projekti GNU) si dhe software i lir? i hedhur n? qarkullim nga pal? t? treta. Zhvillimi i GNU-s? b?ri t? mundur p?rdorimin e nj? kompjuteri pa software q? n?p?rk?mbin lirin? tuaj.

    K?shillojm? versione t? instaluesh?m t? GNU-s? (m? sakt?, shp?rndarje GNU/Linux) q? jan? plot?sisht software i lir?. M? tep?r mbi GNU-n? gjeni m? posht?.

    Provojeni GNU/Linux-in

     [Pamje ekrani nga Hyperbola me p?rgjegj?sin e dritareve i3] 

    Hyperbola 0.3 me p?rgjegj?sin i3 t? dritareve, cool-retro-term (emulues terminali), Gimp (p?rpunues figurash), dhe Iceweasel-UXP (shfletues)

     [Pamje ekrani nga Dragora 3.0-beta1 me p?rgjegj?sin e dritareve
IceWM]   [Pamje ekrani e Guix 0.15 me desktopin GNOME 3]   [Pamje ekrani nga Hyperbola 0.3 me p?rgjegj?sin e dritareve
i3]   [Pamje ekrani nga Parabola 2020 me desktopin LXDE]   [Pamje ekrani e PureOS 8 me desktopin GNOME 3   [Pamje ekrani nga Trisquel 8 me desktopin MATE] 
    Dragora / IceWM Guix / GNOME3 Hyperbola / i3 Parabola / LXDE PureOS / GNOME3 Trisquel / MATE

    … ose Provoni pjes? t? GNU-s?

    ?’?sht? L?vizja P?r Software-i i Lir??

    L?vizja p?r software t? lir? lufton q? p?rdoruesit e kompjuterit t? fitojn? lirin? q? sjell software-i i lir?. Software-i i lir? vendos p?rdoruesit n? kontroll t? pun?s s? tyre me kompjuter. Software-i jo i lir? i vendos p?rdoruesit n?n pushtetin e zhvilluesit t? software-it. Shihni videon shpjeguese.

    ?’?sht? Software-i i Lir??

    Software i Lir? do t? thot? q? p?rdoruesit jan? t? lir? t? xhirojn?, kopjojn?, shp?rndajn?, studiojn?, ndryshojn? dhe p?rmir?sojn? software-in.

    Software-i i Lir? ?sht? ??shtje lirie, jo ?mimi. P?r t? kuptuar konceptin, do t? duhej t? sillnit n? mend “i lir?” si te “fjala e lir?”, jo si te “birr? falas”.

    M? sakt?, software i lir? do t? thot? q? p?rdoruesit e nj? programi g?zojn? kat?r lirit? thelb?sore:

    • Liria p?r ta xhiruar programin si t? doni, p?r ?far?do q?llimi (liria 0)
    • Liria p?r t? studiuar se si punon programi, dhe p?r ta ndryshuar q? t? b?j? llogaritjet tuaja ashtu si doni ju (liria 1). Hyrja n? kodin burim ?sht? parakusht p?r k?t?.
    • Liria p?r t? rishp?rndar? kopje, q? k?shtu t? mund t’u vini n? ndihm? t? tjer?ve (liria 2).
    • Liria p?r t’u shp?rndar? t? tjer?ve kopje t? versioneve tuaj t? modifikuar (liria 3). Duke b?r? k?shtu mund t’i jepni krejt bashk?sis? nj? shans p?r t? p?rfituar nga ndryshimet tuaja. Parakusht p?r k?t? ?sht? hyrja n? kodin burim.

    Zhvillimet n? p?rdorimin e teknologjis? dhe rrjeteve i kan? b?r? k?to liri edhe m? t? r?nd?sishme tani se ?’qen? m? 1983-shin.

    Sot l?vizja p?r software t? lir? shkon m? tej se zhvillimi i sistemit GNU. Shihni sajtin e Free Software Foundation-it p?r m? tep?r t? dh?na mbi ?ka b?jm?, dhe p?r nj? list? rrug?sh se si mund t? ndihmoni.

    M? tep?r rreth GNU-s?

    GNU ?sht? nj? sistem operativ i ngjash?m me Unix-in. Kjo do t? thot? q? ?sht? nj? grumbull i mjaft programeve: aplikacione, librari, mjete zhvilluesi, madje edhe loj?ra. Zhvillimi i GNU-s?, i nisur m? janar t? 1984-s, njihet si Projekti GNU. Mjaft nga programet te GNU-ja jan? hedhur n? qarkullim n?n kujdestarin? e Projektit GNU; k?to i quajm? paketa GNU.

    Emri “GNU” ?sht? nj? akronim rekursiv i “GNU's Not Unix.” “GNU” shqiptohet gnu, si nj? rrokje e vetme, si kur thuhet “dru”, por duke z?vend?suar dr-n? me gn-n?.

    Programi, q? n? nj? sistem t? ngjash?m me Unix-in shp?rndan burimet e makin?s dhe komunikon me hardware-in, quhet “kernel”. GNU-ja p?rdoret zakonisht me nj? kernel t? quajtur Linux. Kjo nd?rthurje p?rb?n sistemin operativ GNU/Linux. GNU/Linux p?rdoret nga miliona vet?, edhe pse mjaft prej tyre e quajn? gabimisht “Linux”.

    Kerneli i vet? GNU-s?, The Hurd, u fillua m? 1990 (para se t? fillohej Linux-i). Vullnetar?t vazhdojn? ta zhvillojn? Hurd-in, ngaq? ?sht? projekt teknik interesant.

    M? tep?r t? dh?na

    Projekti GNU i k?rkon me forc? bashk?sis? t? komunikoj? n? rrug? q? jan? miq?sore, mikprit?se dhe t? sjellshme. Shihni Udh?zime GNU p?r Komunikime t? Sjellshme.

    Planet GNU Prurje RSS

    Register today for LibrePlanet -- or organize your own satellite instance: LibrePlanet started out as a gathering of Free Software Foundation (FSF) associate members, and has remained a commu...

    Why freeing Windows 7 opens doors: Since its launch on January 24th, we've had an overwhelming amount of support in our call to "upcycle" Windows 7. Truthfully, the signature count flew f...

    Vats and Propagators: towards a global brain: (This is a writeup for future exploration; I will be exploring a small amount of this soon as a side effect of some UI building I am doing, but n...

    Hidhuni N? Veprim

    M? tep?r z?ra

    A mundeni t? jepni ndihmes? n? nj? nga k?to Fusha Me P?rpar?si t? Madhe?

    • Sistem operativ telefonash i lir?,
    • decentralizim, federim, dhe vet?strehim,
    • p?rudh?s, firmware, dhe dizajne hardware t? lira,
    • biseda t? atyp?ratyshme me video dhe z?,
    • nxitje e pjes?marrjes nga persona me p?rfaq?sim t? pamjaftuesh?m n? bashk?si,
    • dhe m? tep?r.

    A mund t’i dilni zot nj? paketeje GNU t? pamir?mbajtur?

    P?r m? tep?r t? dh?na, shihni faqet web t? paketave.

    Paketa GNU hedhur n? qarkullim s? fundi

    P?rshkrime t? shkurtra p?r krejt paketat GNU

    Paketa kuturu e sotme…

    Guile-gnome

    Includes guile-clutter, guile-gnome-gstreamer, guile-gnome-platform (GNOME developer libraries), and guile-gtksourceview. (doc)

    SIP?R

    [Logo FSF-je] “The Free Software Foundation (FSF) ?sht? nj? ent jofitimprur?s me nj? mision mbar?bot?ror: promovimin e liris? s? p?rdoruesit t? kompjuterit. Ne mbrojm? t? drejtat e krejt p?rdoruesve t? software-it.”

    B?HUNI PJES? SHITORE

    FSF-ja ka po ashtu ente v?llez?r n? Europ?, Amerik? Latine dhe Indi.
    Mos ngurroni t? b?heni pjes? e tyre!

    皇冠炸金花